Stichting Kleurenvisie

Het Nederlands Platform voor Kleur
 

 

Kleur intrigeert Kleur inspireert

Stichting Kleurenvisie is een netwerk van organisaties, professionals en mensen met een passie voor kleur, die zich ieder op hun wijze met het kleurvraagstuk bezighouden, zowel nationaal als internationaal. De stichting, ruim 65 jaar geleden ontstaan als Nederlandse Vereniging voor Kleurenstudie (NVvK), is een onafhankelijke partij die zich sterk maakt voor inspirerend en professioneel gebruik van kleur.

Steun ons en word lid! Klik hier om direct aan te melden.

Kleur intrigeert, kleur inspireert

Kleur prikkelt de zintuigen en emoties. Door de eeuwen heen voelen mensen zich uitgedaagd door kleur, Aristoteles, Leonardo da Vinci, Newton, Goethe, Wilhelm Ostwald, Alfred Munsell, Vincent van Gogh, Piet Mondriaan, Bruno Taut, Wassily Kandinsky, Johannes Itten hebben hun passie met de rest van de wereld gedeeld.

Zij hebben ieder op hun eigen wijze bijgedragen aan de kennis over kleur. Door hun onderzoeken en de vele ontwikkelingen op het gebied van het produceren en reproduceren van kleuren heeft de kleurenkennis zich breed ontwikkeld.

Stichting Kleurenvisie stimuleert de verspreiding en uitwisseling van kennis over kleur en kleurgebruik. Vooral de kruisbestuiving tussen wetenschap en beroepspraktijk en de gedachtenwisseling tussen vakmatige kleurtoepassers onderling staat hierbij centraal. Kleurenvisie wil door het verzamelen van bestaande kennis, het bevorderen van studie en onderzoek, faciliteren van kleurgroepen, het verzorgen van bijeenkomsten en excursies en het uitgeven van publicaties haar doel bereiken.

  • stimuleren studie en onderzoek omtrent kleur
  • kennisverspreiding en kennisontwikkeling over kleur
  • bevorderen van verantwoord gebruik en toepassing van kleur
  • coordineren van activiteiten op deze terreinen 
  • organiseren en exploiteren van spinn-off uit onderzoek

Kleurenvisie

Professionals werkzaam in industrie, bedrijven en organisaties die met kleur te maken hebben en mensen met een passie voor kleur zijn bij Kleurenvisie aangesloten. Ruim 350 donateurs uit verschillende beroeps- en interessegebieden, (Interieur) architecten, industrieel designers, kunstenaars, mode- en lichtontwerpers (grafisch) vormgevers, studenten en (natuur) wetenschappers, verfproducenten, hogescholen en kennisinstellingen zijn aan onze stichting verbonden.

Kleur en ruimtelijke vormgeving, kleur en psychologie, perceptie en fysiologie, grafisch en industrieel ontwerp, kunst cultuur en historie, kleur en mode, kleur ordening, productie en fysica. Kleur is overal en niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Binnen het netwerk kan ieder zich op hun wijze met het kleurvraagstuk bezighouden, in samenwerkingsverband met in- of externe partijen, zowel nationaal als met buitenlandse zusterverenigingen. Het vormen van studiegroepen, advies en voorlichting op kleurgebied vinden wij heel belangrijk. Met verschillende partijen organiseren wij in co-creatie kleurevenementen.

Minimaal tweemaal per jaar organiseren wij (thema) Kleurendagen met inspirerende vakinhoudelijke lezingen en geven wij in eigen beheer het magazine Kleurenvisie uit. De stichting probeert hiermee professionals, donateurs, sponsors en ander belangstellenden (organisaties) met elkaar in contact te brengen en op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op kleurgebied.

Nog veel te ontdekken over kleur

Door het bundelen van kennis over kleur en kennisdeling in de vorm van netwerkbijeenkomsten, workshops, studiedagen, stimuleren van onderzoek, een kennisportal, reguliere nieuwsbrieven en magazine, streven wij naar een bredere kennisontwikkeling over kleur en toepassing van kleur.

Kleurendagen

Op Kleurendagen worden kleur en kleurtoepassing door specialisten behandeld aan de hand van lezingen, demonstraties, presentaties en workshops. Het samenbrengen van de verschillende kennisvelden en disciplines maakt deze kleurendagen tot inspirerende bijeenkomsten met een sterke netwerkfunctie.
Een indruk van voorgaande Kleurendagen vindt u hier

Magazine

In het magazine Kleur & Visie en op de website staat nieuws uit de (inter) nationale wereld van kleur, met aankondigingen, recensies en aanhalingen uit de vakpers, (leden)-publicaties in het kader van kennisuitwisseling en andere inspirerende bijdragen. 

Internationaal
 

International Colour Association
Internationale Vereinigung für die Farbe
Association Internationale de la Couleur

Stichting Kleurenvisie is al sinds jaar en dag opgenomen in het netwerk van International Colour Association en brengt regelmatig verslag uit via haar Newsletter. Dit netwerk verbindt ons met:

GRUPO ARGENTINO DEL COLOR, Argentina - KOREAN SOCIETY OF COLOR STUDIES, Korea - COLOUR SOCIETY OF AUSTRALIA, Australia - ASOCIACIÓN MEXICANA DE INVESTIGADORES DEL COLOR, Mexico - ASSOCIAÇÃO PRÓ-COR DO BRASIL, Brazil -

COLOUR GROUP BULGARIA, Bulgaria - LÓWNY URZAD MIAR, Poland - ASOCIACIÓN CHILENA DEL COLOR, Chile - ASSOCIAÇÃO PORTUGUESA DA COR, Portugal - COLOR ASSOCIATION OF CHINA, China - DRUSTVO KOLORISTOV SLOVENIJE, Slovenia - SUOMEN VÄRIYHDISTYS SVY RY, Finland - COLOUR GROUP OF SOUTH AFRICA, South Africa - CENTRE FRANÇAIS DE LA COULEUR, France - COMITÉ ESPAÑOL DEL COLOR, Spain - DEUTSCHER VERBAND FARBE, Germany - STIFTELSEN SVENSKT FÄRGCENTRUM, Sweden - THE COLOUR GROUP, Great Britain - PRO COLORE, Switzerland - HUNGARIAN NATIONAL COLOUR COMMITTEE, Hungary - COLOR ASSOCIATION OF TAIWAN, Taiwan - ASSOCIAZIONE OTTICA ITALIANA, Italy - THE COLOR GROUP OF THAILAND, Thailand - COLOR SCIENCE ASSOCIATION OF JAPAN, Japan - INTER-SOCIETY COLOR COUNCIL, United States

Opleiding

Onder auspiciën van de stichting wordt bij het LOI de opleiding Kleurenconsulent gegeven.(door de veelzijdigheid aan kleuronderwerpen een paradepaardje op het gebied van kleuronderwijs). Tijdens deze opleiding doe je theoretische kleurenkennis op en leer je hoe je deskundig met kleuren omgaat. Vele toepassingen, beroepsgroepen van kleur komen tijdens deze éénjarige opleiding aan de orde net als de verschillende kleurenleren.  

Donateur

Kleurenvisie staat open voor kleur geïnteresseerde en georiënteerde personen, bedrijven of instellingen, met een al dan niet beroepsmatige interesse op één of meerdere kennisvelden - die door donaties of sponsoring willen bijdragen om onze doelstelling te realiseren. Wilt u zich aanmelden? Klik dan  hier voor aanmeldformulier.

Nieuwsbrief

Donateurs ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief met items over studiegroepen, nationaal en internationaal nieuws en agenda, bijdragen uit ons netwerk en nieuws van het platform. Interesse in onze stichting en nog geen donateur? Meldt u zich dan alvast aan voor onze digitale nieuwsbrief

Organisatie

Kleurenvisie bestaat uit een directie met een Raad van Toezicht, Raad van Advies, Donateurs en College van Erevrienden.

 

Inloggen

 
gebruikersnaam:  
 
wachtwoord:  
 
 
 
   
Wachtwoord vergeten?  

Klik hier om uw gegevens te wijzigen

 

Stichting Kleurenvisie
Klarendalseweg 31
6822 GA Arnhem