Bibliotheek

De bibliotheek bevat meer dan 400 titels van boeken, tijdschriften en artikelen, en is gevestigd in Toonkamer - center of interior design, aan Rotsoord 3, 3523 CL in Utrecht. Klik hier voor de catalogus

Gezien het unieke karakter van de collectie lenen wij geen materiaal uit, maar kunnen alleen ter plekke worden ingezien. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen per e-mail naar of een even een belletje naar 06-13024293.

De routebeschrijving naar Toonkamer vindt u hier. De bibliotheek is te vinden op de eerste  verdieping in de ruimte van de Stichting Kleurenvisie. Klik voor de plattegrond

Nieuw in onze collectie

Kleur in de hedendaagse architectuur

Colour in contemporary architecture

Projecten/ essays/ tijdlijn/ manifesten
Susanne Komossa, Kees Rouw, Joost Hillen (red.)
Uitgeverij: SunKleur hoort onlosmakelijk bij de architectuur, maar leidt vaak weer tot heftige reacties.

In het boek worden de belangrijkste benaderingswijzen van kleur in architectuur gepresenteerd.

Het boek bevat beschrijvingen van zestien moderne projecten, essays, een tijdlijn die de periode van 1800 tot heden bestrijkt en een groot aantal oorspronkelijke bijdragen van architecten over kleurgebruik.

Uit het voorwoord:
De twee gezichten van kleur: “Dit boek biedt beschouwingen over het tweeslachtige wezen van kleur in architectuur, dat gekenmerkt wordt door twee gezichten: verstand en gevoel.

Kleur heeft altijd uitbundige discussies uitgelokt en doet dat nog steeds: iemand gelooft dat kleur door toepassing van verf of gekleurde materialen het architectonische ontwerp ongekende mogelijkheden biedt, of iemand gelooft dat niet.

Tegelijkertijd is de architectonische kennis over de ruimtelijke effecten van kleur in de gebouwde omgeving niet erg sterk ontwikkeld, vergeleken met andere aspecten van architectuur, zoals bijvoorbeeld de studie van het programma of de typologie.”
Susanne Komossa

Auteursinformatie:
Suzanne Komossa is docent Architectonisch ontwerpen faculteit Bouwkunde van de TU Delft
Kees Rouw en Joost Hillen zijn beiden architect en onderzoeker

12 KLEUR stellingen voor de stedenbouw

12 COLOUR propositions for urban planning
Floor van Dusseldorp - Stichting Kleur Buiten 2010

Ruim twintig jaar geleden heeft de SKB aan Floor van Dusseldorp en Alfons Cock (1951 - 1986) gevraagd een boekje te maken dat in kort bestek de verschillende aspecten van kleurgebruik in de openbare ruimte belicht. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is veel en steeds kleuriger gebouwd in Nederland. Dat was voor de SKB een reden om de twaalf kleurstellingen te actualiseren.

Na een grondige discussie over de inhoud en geïllustreerd met actuele referentieprojecten, is een geheel vernieuwde editie uitgegeven.

Uit de inleiding
“Het zijn niet alleen de ontwerpers die onze leefomgeving bepalen".
Ook opdrachtgevers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid. Dat geldt voor de opdrachtgever van een enkel gebouw of een hele woonwijk, voor de gemeente met haar verantwoordelijkheid voor het publieke domein, maar ook voor degene die opdrachtgever zijn voor viaducten, bruggen, scholen, ziekenhuizen en andere semi-openbare gebouwen”
Bas Eenhoorn (voorzitter Stichting Kleur Buiten)

Kleur Groen

Een inspirerend naslagwerk voor bewust kleurgebruik in de openbare ruimte.

Met een nieuwe visie op de toepassing van gekleurde beplanting is Kleur Groen een onmisbaar instrument voor architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en iedereen de werkzaam is in, voor en met de openbare ruimte. 

Waar stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten afzonderlijk aan onderdelen van één plan werken, is goed afgestemd kleurgebruik een belangrijke voorwaarde voor een evenwichtige inrichting van de openbare ruimte. Kleur Groen visualiseert de bijzondere mogelijkheden van kleurgebruik binnen de dendrologie, aan de hand van essentiële kleurtheorieën, kleurwerkingen en kleurconcepten in inspirerende illustraties. Het boek bevat daarnaast een overzicht van 250 bomen en heesters, gerangschikt op kleur door de seizoenen heen.

Kleur Groen, geschreven door dendrologie auteurs Theresia Bos en Maricken Ebben, is een uitgave van Ebben Boomkwekers en is te bestellen via www.kleurgroen.nl.

Groen Geboren, Bloeiend bestaan

Een reis vol natuurlijke zinnenprikkels 
Verbindend reisverhaal over het belang van groen in een mensenleven.

Na een reis van een jaar in de wereld van groen, hebben Tom Bade (Triple E) en Kim van der Leest (Warm with Senses) hun ervaringen gebundeld. In dit boek beschrijven de auteurs het belang van ‘het groen’ in een mensenleven. Zij willen daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van het leven: van jong tot oud.

Groen Geboren, Bloeiend bestaan, is een boek om ‘s avonds onder een gezellige groene lamp te lezen, maar de tuin wordt toch als beste plaats aanbevolen, met als wetenschappelijk bewezen feit dat de inhoud dan ook beter wordt opgenomen. Het boek is te bestellen via de website vanTriple E

Speciale dank

Onder de aanwinsten bevinden zich boeken, tijdschriften en verslagen van kleurendagen geschonken door Bud Oostrom, Diny Leijsen, Hans Vrijmoed,  Stichting Kleur Buiten en het DDC - Dutch Design Center.

Inloggen

 
gebruikersnaam:  
 
wachtwoord:  
 
 
 
   
Wachtwoord vergeten?  

Klik hier om uw gegevens te wijzigen

 

Stichting Kleurenvisie
Klarendalseweg 31
6822 GA Arnhem