Victory Boogie Woogie uitgepakt

GESCHIEDENIS VAN MONDRIAANS MEESTERWERK

Hét meesterwerk van de Nederlandse moderne kunst, de Victory Boogie Woogie (1942-1944) van Piet Mondriaan (1872-1944), is binnenstebuiten gekeerd. In 2006 is een grootschalig onderzoek naar het schilderij gestart om de ontstaansgeschiedenis en de conditie te bestuderen.

Alle bevindingen staan nu bij elkaar in het boek Victory Boogie Woogie uitgepakt. Dat vertelt in ruim 250 pagina’s behalve over het ontstaan van dit legendarische schilderij ook de restauratiegeschiedenis, de lotgevallen en de discussie over de waarde.

Het Gemeentemuseum Den Haag en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben een grootschalig onderzoek naar het schilderij, deels op zaal voor de ogen van het publiek, uitgevoerd. Onder grote belangstelling van pers en publiek werden de eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd tijdens een symposium in 2008 in het Gemeentemuseum.

Alle onderzoeksresultaten zijn nu samengebracht in een fraai geïllustreerd boek. Daarin staan, naast de conclusies die eerder al werden gepresenteerd, veel nieuwe, opmerkelijke bevindingen over de werkwijze van Mondriaan in zijn laatste levensjaren. Er is onder andere een foto opgedoken uit het najaar van 1943, waarop de ‘tussenstand’ van de Victory Boogie Woogie te zien is. Uit de uitgebreide analyse van het complexe schilderij is verder gebleken dat Mondriaan dit werk zelf ook als zijn pièce de résistance heeft beschouwd. En de onderzoeksresultaten laten zien hoe Mondriaan worstelde met zijn afnemende fysieke kracht en zijn wens dit meesterwerk aan de generaties na hem over te leveren.

 

 

De opgedane kennis over Victory Boogie Woogie levert veel informatie op voor onderzoek naar het hele oeuvre van Mondriaan. De hele restauratiegeschiedenis van dit schilderij is getraceerd en deze kennis is bijvoorbeeld zeer waardevol voor het Mondriaan Restauratie Project waar het Gemeentemuseum de komende jaren nog aan werkt. Het onderzoek naar de Victory Boogie Woogie stelt het grote publiek is staat kennis te nemen van alle facetten van dit topstuk van ons nationaal erfgoed.

De Victory Boogie Woogie is in 1998 aangekocht door de Nederlandse staat. Die heeft het in permanent bruikleen gegeven aan het Gemeentemuseum Den Haag, waar het voor iedereen te zien is.

De publicatie is een uitgave van Amsterdam University Press, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Gemeentemuseum Den Haag, onder redactie van Maarten van Bommel, Hans Janssen en Ron Spronk.

Victory Boogie Woogie Uitgepakt | onder redactie van Maarten van Bommel, Hans Janssen en Ron Spronk | ISBN 9789089643711 | paperback | Amsterdam University Press

ENG Inside Out Victory Boogie Woogie.

© bron:maart 2012 RCE website

 

Inloggen

 
gebruikersnaam:  
 
wachtwoord:  
 
 
 
   
Wachtwoord vergeten?  

Klik hier om uw gegevens te wijzigen

 

Stichting Kleurenvisie
Klarendalseweg 31
6822 GA Arnhem