Kleur als visueel geluid

online-onderzoek van Marijke van Loon

Onderwerp van een online onderzoek dat kleurspecialist Marijke van Loon heeft opgezet. Het doel van het onderzoek is om in kaart te brengen in welke mate mensen kleurcombinaties vertalen in muziekgenre en muziekvolume.

Kleur als visueel geluid, Van Loon bedacht zo’n 14 jaar geleden “Kleur als visueel geluid” – een term die voor haar de functie van kleur als omgevingsfactor sluitend weergeeft. De wens om het onderzoek uit te voeren bestaat al sinds die tijd, maar het bleek te kostbaar en te tijdrovend. Het internet maakt het inmiddels wel mogelijk om het te realiseren. In het onderzoek geven respondenten een validatie van kleur vertaald naar muziekgenres en geluidsvolumes. De resultaten van deze zogenaamde gelijke associaties vormen het onderzoeksresultaat.

Het onderzoek kost een paar minuten en omvat multiple choice opties bij kleurcombinaties plus een geluidsvolumevalidatie. Ook zijn er enkele vragen over de persoonlijke woninginrichting en kleurgebruik. Het is onderzoek is gericht op Nederland, op zowel vrouwen als mannen. Deelname kan anoniem. In het magazine Kleurenvisie zal later dit jaar een artikel verschijnen over de eindresultaten.

Tussentijdse onderzoeksresultaten

De tussentijdse resultaten wijzen overigens uit dat van 365 reacties de verdeling mannen/vrouwen 1:3 is. Kleuraanpassingen in het interieur vinden schijnbaar gemiddeld eens in de tien jaar plaats; deelnemers tussen de 35 en 50 is veruit de grootste groep is. Het onderzoek streeft naar een respondentengroep van 1000 deelnemers om betrouwbare constanten te kunnen genereren.

Meedoen

Wilt u meedoen aan het onderzoek? klik dan hier voor de vragenlijst, het invullen kost ca. vier minuten.

Inloggen

 
gebruikersnaam:  
 
wachtwoord:  
 
 
 
   
Wachtwoord vergeten?  

Klik hier om uw gegevens te wijzigen

 

Stichting Kleurenvisie
Klarendalseweg 31
6822 GA Arnhem