THE WEIGHT OF COLOUR en STICHTING KLEURENVISIE

Het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving bestaat in 2012 veertig jaar en organiseert om dit te vieren The Weight of Colour, een internationale manifestatie waarin het gewicht ofwel de waarde en de invloed van kleur in onze leefwereld centraal staan. Het programma komt tot stand i.s.m. de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, EYE Film Instituut en het Rijksmuseum.

The Weight of Colour vindt gedurende het hele jaar op tal van locaties en in verschillende vormen plaats, met een zwaartepunt in de week van 10 tot en met 17 april 2012. Het programma bestaat uit drie openbare lezingen door beroemde internationale kunstenaars en denkers, een filmprogramma, masterclasses voor talentvolle studenten aan kunstacademies en een kleurrijke interventie in de openbare ruimte in Amsterdam en Utrecht.

woensdag 11 april 2012

Traditie houdt van Nieuwigheden lezing en presentatie door Gabriela Seefeldt, BASF SE  (Engels gesproken)

Deze lezing neemt u mee in de wereld van de grondstoffen en pigmenttechnologie. Welke pigmenten lenen zich voor welke doeleinden en waarom? Bestaat er een witter wit en zwarter zwart?

De effecten van wereldwijde trends, zoals energiebesparing, globalisering, mobiliteit en demografie hebben invloed op onze toekomst. Deze megatrends zijn onderverdeeld in zes verschillende thema’s, elk beschreven en onderstreept met foto’s en muziek. 

Deze trends worden uiteindelijk vertaald in kleuren, voor elk thema zijn er ongeveer acht bijpassende kleuren. In de presentatie wordt verder ingegaan op het materiaal zelf. Alle kleuren, die in het eerste deel van de lezing worden geïntroduceerd zijn ook te zien en te ‘betasten’. De kleuren zijn te zien in verschillende toepassingen, bijvoorbeeld coatings (voor auto’s en elektronische materialen, ...) maar ook voor het gebruik in de architectuur en in prints.

Tevens worden verschillende oppervlakte effecten getoond; bijvoorbeeld mat versus glans en 3D effecten; Alles naar de nieuwste ontwikkelingen van BASF.

De presentatie ’traditie houdt van nieuwigheden’ biedt kansen voor ontwerpers in het creëren van nieuwe project-ideeën waarin zij zich kunnen onderscheiden. 

Tijdens de pauze wordt een film vertoond.

 

Supports for Colours Lezing door David Batchelor (Engels gesproken)

Kunstenaar en schrijver David Batchelor (1955) is net zo gefascineerd door kleur als beeldend kunstenaar Jan Andriesse door licht. Kleur overstijgt vaak zijn functie en gaat een eigen leven leiden. Batchelor onderzoekt de maatschappelijke context van kleur. Wat is de relatie tussen kleur en onze culturele achtergrond? Wat is de invloed van de moderne stad op onze perceptie van kleur?

Na afloop van de lezing gaan Frank Koolen en Willem Jardin met David Batchelor in gesprek.

Programma

14.00 - 14.45

 Lezing Traditie houdt van nieuwigheden,  Gabriela Seefeldt, BASF

14.45 - 15.30  Presentatie materialen BASF
15.30 - 16.00  Pauze met vertoning film
16.00 - 17.30  Lezing Supports for Colour, David Batchelor en aansluitend in gesprek
 met  Frank Koolen en Willem Jardin


Aanmelden is niet meer mogelijk

De toegangsprijs voor de lezing en presentatie BASF bedraagt 7,50 euro | donateurs van Stichting Kleurenvisie hebben gratis toegang | studenten 2,50 euro. De toegangsprijs voor de lezing David Batchelor bedraagt 12,50 euro (donateurs Stichting Kleurenvisie betalen 10 euro) | studenten 7,50 euro.
Online aanmelden is niet meer mogelijk.

  

                                                                              .

 


Op vrijdag 13 april geeft de antropoloog Michael Taussig een lezing met als titel ‘The Magic Lantern We Call The Sun’. Zie voor het totale programma www.weightofcolour.com

Inloggen

 
gebruikersnaam:  
 
wachtwoord:  
 
 
 
   
Wachtwoord vergeten?  

Klik hier om uw gegevens te wijzigen

 

Stichting Kleurenvisie
Klarendalseweg 31
6822 GA Arnhem