ORANJE | 26 april 2016

26-04-2016

    

 

 

Happy Koningsdag!

ORANJE

In de 9e eeuw hebben de Arabieren een vrucht meegenomen uit Perzië, die in het Perzisch 'naranj' heette. Iedereen vond de vrucht heerlijk, iedereen wilde hem gaan kweken.
In Spanje sprak men van 'naranga', in Italië van 'arancia'. In Frankrijk werd de 'a' een 'o', in verband met de naam van de stad Orange, een belangrijk knooppunt in de handel in sinaasappels: 'orange'. In het Nederlands sprak men van 'oranjeappeltjes' of 'appeltjes van oranje'. Sinaasappels hebben vaak een oranje kleur: de naam van de vrucht werd ook de naam van de kleur.

SINAASAPPEL
In de 16e eeuw haalden de Portugezen een veel zoetere vrucht uit China, en verhandelden die over de hele wereld. In veel talen is de vrucht daarom genoemd naar de Portugezen: in het Turks heet de vrucht 'burtukaal', in het Italiaans 'portogallo'.
In het Nederlands is de vrucht genoemd naar het land van herkomst: China's appel, dat werd sinaasappel. In het Duits in omgekeerde volgorde: 'Apfelsin', in het Russisch 'apel'sin'.

De Franse stad Orange dankt zijn naam hieraan omdat dat lang geleden het centrum was voor de sinaasappelhandel. Het Nederlands koningshuis dankt zijn naam op haar beurt weer aan die stad, dat dus eigenlijk sinaasappel betekent.
Het is een mooie woordspelling dat het Nederlandse koningshuis wordt verbonden met de kleur oranje. Dit is tot op de dag van vandaag gebleven.

 


 

Color Marketing Group 11-13 mei 2016

Voor snelle beslissers:

Europese Conferentie over colour forecasting in Edinburgh Schotland.

Powder pink, cobalt blue or cream ... what will be the upcoming color trends in Europe in 2018 and beyond?

Meer informatie en aanmelden via Color Marketing Group.

 


 

WAF Colour Prize Exterior Architecture

Tijdens het World Architecture Festival in Berlijn (16-18 november 2016) zal weer de 'Prize for Colour in Exterior Architecture' worden uitgereikt, gesponsored door AkzoNobel. Meer informatie over dit festival en de nominaties via deze link: WAF 2016.

De prijswinnaar 2015 was:

ONS INCEK Showroom & Sales Office / Turkey/ Yazgan Design Architecture. Meer infomatie over dit project via DEZE link.

 


 

 

<< naar nieuwsbrieven archief

Inloggen

 
gebruikersnaam:  
 
wachtwoord:  
 
 
 
   
Wachtwoord vergeten?  

Klik hier om uw gegevens te wijzigen

 

Stichting Kleurenvisie
Klarendalseweg 31
6822 GA Arnhem